četrtek, 19. oktober 2006

Kdo bo pobarval Maribor?

Na tokratnih županskih volitvah so teme prostorskega urejanja mest veliko bolj v ospredju, kot smo bili vajeni doslej. Obljubljajo nam nove stadione, ceste, stanovanjske soseske, garažne hiše, ureditve centrov mest in podobno. Po petnajstih letih demokracije smo se že naučili, da več kot nam kandidati obljubljajo, manj jim moramo verjeti. Zato bodimo volivci letos raje čisto skromni. Zaželimo si zgolj malo več barv v naša mesta! Nič več kot to. In da cilji ne bodo preveč visoko (oziroma severno ali zahodno) leteči, si za vzgled vzemimo mesto jugovzhodno od nas - prestolnico Albanije!
Beri dalje
Tirana je bilo še pred slabim desetletjem sivo in umazano mesto, zanimivo kvečjemu zaradi ostankov socialističnega sistema in vseprisotnega kaosa. Leta 2000 so se meščani odločili za spremembo - na volitvah za župana je zmagal Edi Rama, mlad (takrat 36-leten) neodvisen kandidat, nekdanji profesor na umetnostni akademiji v Tirani, v času volitev pa minister za kulturo Albanije.

Takoj po izvolitvi je Edi Rama začel s programom “Čisto in zeleno”, v okviru katerega so v naslednjih letih očistili mestno reko Lano in uredili njene bregove, posadili drevorede s skupaj 1800 drevesi ter uredili skoraj sto tisoč kvadratnih metrov novih zelenih površin in parkov. Velikopotezno se je lotil tudi spremembe arhitekturne podobe mesta. Najprej z očiščenjem centra mesta črnih gradenj, potem z razpisom mednarodnega urbanističnega natečaja za postavitev novega poslovnega središča mesta in na koncu z vabljenimi arhitekturnimi natečaji za posamezne stolpnice tega središča, katerih gradnjo lahko pričakujemo v kratkem.

Poteze Rame seveda niso ostale brez neposrednih reakcij. Že par mesecev po izvolitvi je srečno preživel poskus atentata, strelca pa še do danes niso odkrili. Veliko bolje pa se je najbrž počutil štiri leta kasneje, ko je prejel nagrado organizacije City Mayors za Župana sveta leta 2004 - za seboj je pustil župana Mexico Citya na drugem in Rima na tretjem mestu. Tudi po drugih volitvah je Rama še vedno trdno v sedlu najvišjega položaja v mestu.

Ob dandanašnjem odnosu slovenske politike do okolja in prostora, ko lahko že dolgo o novih parkih samo sanjamo, gradnjo stolpnic pa se celo preprečuje (nazadnje Kolizej v Ljubljani), lahko našim bodočim županom damo za vzgled vsaj najbolj všečno in tudi najcenejšo potezo župana Tirane. Takoj po nastopu svojega mandata je dal pobarvati veliko število sivih stanovanjskih blokov, zgrajenih v socialističnem obdobju, v svetle pisane barve - rumeno, zeleno in vijolično. Tako lahko sedaj vsaj na nekaterih mestih rečemo, da se je Tirana iz turobne spremenila v pisano prestolnico!

Kdo bo torej pobarval Maribor (in tudi ostala slovenska mesta)? Soodločate lahko o tem že to nedeljo, ime pa boste verjetno izvedeli šele po koncu drugega kroga volitev…ali pa niti takrat ne.

(Objavljeno v Večeru, dne 19.10.2006, v rubriki ABeseda)


Ni komentarjev: